11o Γυμνάσιο
Ηρακλείου Κρήτης

Είσοδος μελών

Τηλεκπαίδευση

webexmeetings

Επισκέπτες online...

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 20 επισκέπτες και κανένα μέλος




Η Εκστρατεία ECOMOBILITY 2018-19, φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια υλοποίησης. Έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και απλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ομάδες μαθητών της Γ' τάξης Γυμνασίων, από κάθε πόλη της χώρας μας και συγκεκριμένα ομάδες που αποτελούνται από 8 μαθητές.

Η Εκστρατεία FREE MOBILITY 2018-19, υλοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ομάδες από Ειδικά Σχολεία, που είναι στη δευτεροβάθμια βαθμίδα.

Το πρόγραμμα είναι εθελοντικό και πρόκειται για μία σημαντική συστράτευση, με στόχο την ευαισθητοποίηση των εφήβων, που σχεδιάστηκε pro bono, το έτος 2003 στην Αθήνα, από την εταιρία PARTNERS AE.

 

Μετά την πιλοτική εφαρμογή της πρότασης που έγινε σε 10 Δήμους της Αττικής ακολούθησε η μελέτη των συμπερασμάτων από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ο.Δ.Ε.& Μ.Ε. (MBA) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Συντονιστής καθηγητής Γιώργος Πανηγυράκης) και το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Συντονιστής καθηγητής Κώστας Φυτιάνος). Με βάση τα συμπεράσματα οριστικοποιήθηκαν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις υλοποίησης της Εκστρατείας.

Από το 2014 ξεκίνησε και υλοποιείται η Εκστρατεία FREE MOBILITY, μετά από την συνεχή παρουσίαση στις προτάσεις των μαθητών των προβλημάτων εμποδισμού και αδυναμίας ελέυθερης πρόσβασης συνανθρώπων μας που ζουν στις πόλεις.

Η Εκστρατεία διοργανώνεται όλα αυτά τα χρόνια από το ECOCITY, τον Εθελοντικό Οργανισμό για το Αστικό Περιβάλλον.

Η συνεργασία με τους επιστημονικούς Φορείς και η ανάπτυξη των Επιτροπών Οργάνωσης και Αξιολόγησης, βοήθησε σημαντικά στην οριστικοποίηση και θεσμοθέτηση των κριτηρίων, με τα οποία γίνεται η αξιολόγηση των εργασιών των ομάδων των μαθητών.

Το μήνυμα του ECOMOBILITY βασίζεται στην αυτενέργεια των εφήβων και την εθελοντική προσφορά, κάτι που είναι απαραίτητο και ισχύει και σε όλους τους συνεργαζόμενους και εμπλεκόμενους φορείς.
Ποιο είναι το ζητούμενο της Εργασίας των μαθητών;

Η ενεργή συμμετοχή των νέων για εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα μετακίνησης στις μεγάλες πόλεις της χώρας, με κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών, είναι το ζητούμενο της εκστρατείας.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, για την αλλαγή συνθηκών και συνηθειών μετακίνησης και την βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.

Το ECOMOBILITY ζητά από τους μαθητές να ερευνήσουν τα προβλήματα της περιοχής τους σε τοπικό επίπεδο (δήμος, γειτονιά, χωριό, νησί) που δημιουργούνται από τις συνήθειες κυκλοφορίας και τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη τους. Να εντοπίσουν ελλείψεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής στην πόλη, να κάνουν έρευνα στο σχολείο και στη πόλη για τα προβλήματα που παρατηρούν γύρω τους, να σκεφτούν λύσεις και προτάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά την περιοχή που ζούνε και το σχολείο τους.

Το FREE MOBILITY ζητά από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των Ειδικών Σχολείων, να ερευνήσουν τα προβλήματα της περιοχής τους που προκαλούν δυσκολίες ματακίνησης εμποδιζόμενων ατόμων. Να εντοπίσουν συμπεριφορές έλλειψης σεβασμού στα δικαιώματτα των πεζών και να τονίσουν στις Τοπικές Αρχές την ανάγκη ισότητας και ελευθερίας. Πρέπει να κάνουν έρευνα εκτός από το σχολείο και στη πόλη και να καταγράψουν τα προβλήματα που παρατηρούν , να σκεφτούν λύσεις και προτάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη τους.

Η εργασία κάθε ομάδας, θα παρουσιαστεί στη διάρκεια ανοικτής ειδικής εκδήλωσης, που πραγματοποιείται στην πόλη τους, σε συνεργασία με το ECOCITY και τις Επιτροπές Οργάνωσης.

Οι μαθητές της Εκστρατείας ECOMOBILITY, είναι απαραίτητο, μόνοι τους και χωρίς επέμβαση ενηλίκων, να παρουσιάσουν το έργο τους με τον τρόπο που θα επιλέξουν οι ίδιοι. Η εργασία τους μπορεί να συνοδεύεται από θεατρικό δρώμενο, τραγούδι, στίχους, διάφορες κατασκευές, μακέτες, ζωγραφική, έντυπα ή ό,τι άλλο θα δημιουργήσει η φαντασία τους και επιλέξουν να συμπεριλάβουν.

Οι μαθητές της Εκστρατείας FREE MOBILITY, μπορούν να συνεργαστούν με του εκπαιδευτικούς τους ή και με άλλα Γυμνάσια της πόλης, για να παρουσιάσουν το έργο τους με τον τρόπο που θα επιλέξουν οι ίδιοι. Η εργασία τους μπορεί να συνοδεύεται από θεατρικό δρώμενο, τραγούδι, στίχους, διάφορες κατασκευές, μακέτες, ζωγραφική, έντυπα ή ό,τι άλλο θα δημιουργήσει η φαντασία τους και επιλέξουν να συμπεριλάβουν.

H συμμετοχή στην Εκστρατεία είναι ελεύθερη και εθελοντική. Μετά την αποστολή της Εγκυκλίου από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενημερώνονται τα Γυμνάσια, που μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετέχουν.

Η Αίτηση/Δήλωση Συμμετοχής γίνεται με απλό τρόπο, από το Διευθυντή ή τον Καθηγητή, που τη συμπληρώνει και τη στέλνει ηλεκτρονικά στο ECOCITY. Στη συνέχεια η αίτηση προωθείται στην Επιτροπή του αντίστοιχου Τομέα.

Η Γραμματεία του Τομέα της Εκστρατείας θα στείλει στον αρμόδιο καθηγητή τις Οδηγίες και κάθε έγγραφο που θα χρειαστεί για να ενημερώσει και να προετοιμάσει την Ομάδα των Μαθητών για τις εργασίες τους.


ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Όνομα Σχολείου Δήμος
Αμαρουσίου Εκπαιδευτήρια Δούκα
Άργους-Μυκηνών 4ο Γυμνάσιο Άργους
Ελευσίνας Γυμνάσιο Μαγούλας
Ελευσίνας ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας
Ελληνικού-Αργυρούπολης 1ο Γυμνάσιο Ελληνικού
Ηρακλείου Κρήτης 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου
Θερμαϊκού 2ο Γυμνάσιο Νέας Μηχανιώνας
Θέρμης Ελληνικό Κολλέγιο
Θεσσαλονίκης 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκης 3ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκης 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
Καισαριανής 1ο Γυμνάσιο Καισαριανής
Καλαμάτας Εκπαιδευτήρια Μπουγά
Καλαμάτας ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ Καλαμάτας
Κασσάνδρας Γυμνάσιο Πευκοχωρίου
Κατερίνης Εκπαιδευτήρια Πλάτων
Κηφισιάς 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς
Κομοτηνής ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής
Κορδελιού-Ευοσμου Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου
Κορινθίων Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Άσσου Λεχαίου
Νάουσας Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Νάουσας
Νίκαια-Αγ. Ι.Ρέντη 9ο Γυμνάσιο Νίκαιας
Ξάνθης ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ Ξάνθης
Πειραιά Γυμνάσιο Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς
Πύργου ΕΕΕΕΚ Πύργου
Σικυωνιών 1ο Γυμνάσιο Κιάτου
Τρικκαίων ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ Τρικάλων
Φαρών Γυμνάσιο Φαρών
Χανίων Εκπαιδευτήρια Θεωδορόπουλου
Χίου ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ Χίου
Ωραιοκάστρου Γυμνάσιο Μυγδονίας