Κατηγορία: /
Τα μικρά βήματα κάνουν τη διαφορά για το 11ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ!
Το 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου μετά από επιτυχή συμμετοχή σε διαδικασία έγκρισης, ανέλαβε τη διεξαγωγή ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ / Δράσης ΚΑ2, με τίτλο : ?Little steps make a big difference. Together we care for our home ?
Κύριος στόχος του Ευρωπαϊκού προγράμματος ? Little steps make a big difference. Together we carefor our home ?αποτελεί η ανταλλαγή καλών πρακτικών σε θέματα ευαισθητοποίησης των μαθητών σε σχέση με το περιβάλλον και την οικολογία. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές του σχολείου μας θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με θέματα σχετικά με το περιβάλλον και την οικολογία και να συνεργαστούν με μαθητές και καθηγητές από τις χώρες- εταίρους. Συντονίστρια χώρα είναι η Πολωνία και η Ελλάδα θα συμμετέχει στη σύμπραξη μαζί με την Ισπανία, την Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Στόχος του προγράμματος είναι η ένταξη του σχολείου μας στο Δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων, η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο.
- Διεθνής συντονιστής του δικτύου είναι το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Foundation for Environmental Education).
- Εθνικός χειριστής του Προγράμματος για την Ελλάδα από το 1995 είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
- Υποστηρικτής του προγράμματος στην Ελλάδα είναι το JOHN S. FAFALIOS FOUNDATION.
- Διεθνής ιστοσελίδα του προγράμματος: http://www.ecoschools.global/
Όταν το σχολείο ολοκληρώσει το Σχέδιο Δράσης και αφού αξιολογηθεί από την Παιδαγωγική Ομάδα του Δικτύου, ονομάζεται «Οικολογικό Σχολείο» και επιβραβεύεται με την Πράσινη Σημαία του Δικτύου που φέρει το σήμα του.
Τα οφέλη από την συμμετοχή σε μια διακρατική δράση ERASMUS+ είναι πολυδιάστατα. Παρέχονται οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες για την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών από γλωσσικής, πολιτισμικής και εκπαιδευτικής πλευράς, μέσω της αλληλεπίδρασης με μαθητές άλλων χωρών. Διαλύονται τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, και δημιουργούνται σχέσεις φιλίας. Το μεγαλύτερο όφελος, όμως, είναι ο σεβασμός και η ανοχή που αναπτύσσεται προς διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκείες, χρώματα και διαφορετικότητες.
Το πρόγραμμα θα συντονίσει η εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας του σχολείου Κυριακή Κυδωνιέως, ενώ τα σχολεία που πρόκειται να συνεργαστούν με το 11ο Γυμνάσιο, είναι τα :
Zespol Placowek Oswiatowych wJaworzni της Πολωνίας, Zaklandna skola της Σλοβακίας,
Tefenni Mesleki veTeknik Anadolu Lisesiτ ης Τουρκίας, Institut Molidela Vilaτ ης Ισπανίας, και
Scoala Gimnaziala Nr.3 Zimnicea της Ρουμανίας.
Η παιδαγωγική ομάδα του 11ου Γυμνασίου αποτελείται από τα εξής μέλη: Κοκοτσάκη Αντωνία (διευθύντρια- Γαλλικής Γλώσσας), Αθανασάκη Μαρία (υποδιευθύντρια- Οικιακής Οικονομίας), Πατσάκη Γιάννη - Φυσικός), Σχοιναράκη Ευαγγελία (Φυσικής αγωγής), Χρηστάκη Κλειώ (Εικαστικών) και τις φιλολόγους Παπαδομανωλάκη Ευαγγελία και Φιλιππίδου Άννα.
Το πρόγραμμα είναι διετούς διάρκειας και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2020. Στο διάστημα αυτό ομάδα 16 μαθητών θα ταξιδέψει και θα φιλοξενηθεί από συμμαθητές τους στα παραπάνω σχολεία και φυσικά θα ανταποδώσουν και οι ίδιοι τη φιλοξενία. Θα δουλέψουν συνεργατικά σε ομάδες εργασίας με τους συμμαθητές ? εταίρους τους, τόσο σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, όσο και μέσω του διαδικτύου.
Τα συμμετέχοντα σχολεία σε όλα τα σχέδια ενθαρρύνονται ιδιαίτερα να χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή πλατφόρμα e-Twinning, προκειμένου να συνεργάζονται για το σχέδιο πριν από την έναρξη, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των δραστηριοτήτων κινητικότητας.
Τα προϊόντα που θα παραχθούν θα εκδοθούν από τη συντονίστρια χώρα και θα διανεμηθούν σε όλες τις χώρες με στόχο τη μεγαλύτερη διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.