11o Γυμνάσιο
Ηρακλείου Κρήτης

Είσοδος μελών

Τηλεκπαίδευση

webexmeetings

Επισκέπτες online...

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 27 επισκέπτες και κανένα μέλος
27 ΝοεμβρίουΜήνυμα του Πανελληνίου Δικτύου για την
Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
27 Νοεμβρίου 2010

Αγαπητοί φίλοι,

γιορτάζουμε και φέτος στις 27 Νοεμβρίου την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας έγινε, επειδή ο Νοέμβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο υπογράφηκε από τα Ηνωμένα Έθνη η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κι επειδή το 27 παραπέμπει στο άρθρο 27 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία «καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ελεύθερα στην πνευματική ζωή, να χαίρεται τις καλές τέχνες και να μετέχει στην επιστημονική πρόοδο και στα αγαθά της».

Κι ενώ τόσο τα Δικαιώματα του Παιδιού όσο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν παύουν, δυστυχώς, να παραβιάζονται με διάφορους τρόπους στο σύγχρονο κόσμο, το θέατρο στην εκπαίδευση, στις διαφορετικές εκφάνσεις του, δίνει χώρο στα παιδιά και τους νέους να πειραματιστούν, να συνυπάρξουν δημιουργικά, να ονειρευτούν τη μεταμόρφωση τη δική τους και του κόσμου. Ταυτόχρονα ως ξεχωριστός επιστημονικός χώρος έρευνας βαθαίνει τη γνώση μας για την καταλυτική επίδραση που μπορούν να έχουν το θέατρο και οι παραστατικές τέχνες σ' αυτές τις μεταμορφώσεις.

 

Δυσκολίες ζούμε καθημερινά και στη χώρα μας. Ο πολιτισμός, η τέχνη στην εκπαίδευση, η τέχνη ως εκπαίδευση, το παιχνίδι, η απόλαυση, η δημιουργικότητα, η συλλογικότητα και το όνειρο, δεν φαίνεται να βρίσκουν πάντα εύφορο έδαφος. Κι όμως, εξακολουθούμε να επιμένουμε μέσα κι έξω από τις σχολικές αίθουσες και να δημιουργούμε το απροσδόκητο. Τις πιο πολλές φορές χωρίς υποστήριξη. Με την αγάπη περισσότερο και με τον ενθουσιασμό μας ανοίγουμε άλλους δρόμους μάθησης, άλλους δρόμους γνωριμίας με τη ζωή και με τον κόσμο που μας περιβάλλει. Οι δρόμοι αυτοί απαιτούν να τους βαδίσουμε όχι μόνο με το μυαλό αλλά και με την καρδιά και με το σώμα μας. Ο άνθρωπος που αναπτύσσεται ως ολότητα, ως σώμα, δηλαδή, ως νους και ως καρδιά, είναι ο άνθρωπος που θα μπορέσει να σταθεί κριτικά απέναντι στην πραγματικότητα, ν' αντισταθεί στην όποια κρίση και στην όποια παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Τέτοιους ανθρώπους επιδιώκει να βοηθήσει ν' αναπτυχθούν το θέατρο στην εκπαίδευση, για να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα για το καλύτερο του κόσμου μας.

Ας κάνουμε και τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση μια μεγάλη γιορτή. Ας οργανώσουμε μικρά δρώμενα μέσα και έξω από τη σχολική τάξη, ας καλέσουμε ανθρώπους του Θεάτρου στα σχολεία, ας παρακολουθήσουμε παραστάσεις που προσφέρονται από θέατρα για την ημέρα αυτή κ.ά. Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση θα ενισχύσει την προσπάθεια έκφρασης, συνάντησης και διαλόγου με τη διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.theatroedu.gr). Συνάντηση εκπροσώπων των φορέων του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA ? Europe) από 18 ευρωπαϊκές χώρες θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα για να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες που θα λάβουν υπόψη τους την κρίσιμη διεθνή κατάσταση και θα ενισχύσουν τη συνεργασία για δραστηριότητες σχετικές με το θέατρο στην εκπαίδευση. Ας συμβάλλουμε όλοι στη γιορτή, φορείς, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και ας μοιραστούμε τις ιδέες, τις μικρές και μεγάλες δράσεις μας στέλνοντας ανταποκρίσεις, ευχές, φωτογραφίες, μηνύματα στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Η συμβολή σας θα αναρτηθεί στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του Δικτύου www.theatroedu.gr

Safe Line Γραμμή Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

Το ανεκδοτάκι