11o Γυμνάσιο
Ηρακλείου Κρήτης



Καλοί μου μαθητές,

Μετά την γαλλική και την αμερικανική επανάσταση, ήρθε η στιγμή να ασχοληθούμε με την ελληνική επανάσταση του 1821. 

Μιλήσαμε για τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, το πνευματικό αυτό κίνημα που αποσκοπούσε στην ιδεολογική προετοιμασία του αγώνα για την ελευθερία. Ανάμεσα στους πολλούς Έλληνες λόγιους που υιοθέτησαν τις ιδέες του Διαφωτισμού, λαμπρή η παρουσία του Ρήγα Βελεστινλή.

 

Ο Ρήγας Φεραίος δεν υπήρξε μοναχά ο Πρωτομάρτυρας, ο οραματιστής, ο κήρυκας του Ξεσηκωμού ο πολιτικός νους, ο κατηχητής του γένους, αλλά και ο πνευματικός άνθρωπος με τις ανησυχίες, τις αναζητήσεις, τους ιδεολογικούς του προσανατολισμούς, το πλούσιο συγγραφικό έργο, που πήγε να μετουσιώσει τη θεωρία σε πράξη.

Μαθητές του σχολείου μας έχουν αναλάβει την παρουσίαση της ζωής και του έργου του φωτισμένου αυτού Έλληνα. Οι εργασίες τους θα αναρτηθούν στο site του σχολείου μας τις επόμενες ημέρες. Έως τότε θα ήθελα να ακούσετε ένα απόπασμα από το μεγαλειώδες έργο του Ρήγα "Ο Θούριος" ερμηνευμένο από το Νίκο Ξυλούρη. Κάντε κλικ εδώ.

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ μερικές χαρακτηριστικές απόψεις για το ξεχωριστό αυτό έργο του Ρήγα.

  • Ο Γάλλος ιστορικός Fran?ois Pouqeville είχε γράψει: «...Οι Έλληνες πολεμούσαν έχοντας στα χείλη τους τις τρομερές στροφές του Ρήγα...»
  • Ο αγωνιστής του 1821,δικαστής και ιστορικός Γεώργιος Τερτσέτης,το χαρακτήρισε ως "Το ιερότερο άσμα της φυλής μας"
  • Ο ιστορικός Ιωάννης Κορδάτος τον ονόμασε «Παμβαλκανικό εμβατήριο».
  • Ενώ τέλος για τον ίδιο τον Ρήγα, ο θρυλικός Γέρος του Μωριά, είχε πει: «Εστάθη ο μεγαλύτερος ευεργέτης της φυλής μας. Το μελάνι του θα είναι πολύτιμο ενώπιον του Θεού, όσο το αίμα του άγιο.»