11o Γυμνάσιο
Ηρακλείου Κρήτης

Είσοδος μελών

Επισκέπτες online...

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 9 επισκέπτες και κανένα μέλος

Κόσμος
«Εκδηλώσεις Δήμου Ηρακλείου για την 5η Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος»

 Ο Δήμος Ηρακλείου στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, συνδιοργανώνει σε συνεργασία με φορείς και εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, μια πολυπεριβαλλοντική δράση στα ενετικά τείχη.
Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 10.30πμ, ξεκινώντας από τον Προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα (Μηχανολογικό) με κατεύθυνση την Πύλη Βηθλεέμ (Κομμένο Μπεντένι), θα πραγματοποιηθεί μια περιβαλλοντική, εθελοντική δράση, καθαρισμού, αποψίλωσης αλλά και δενδροφύτευσης των Ενετικών Τειχών.

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Επίσης στην Τάφρο των Ενετικών Τειχών, κάτω από το Μαρτινέγκο, θα λειτουργεί η 2η Πολυπεριβαλλοντική Έκθεση Ηρακλείου από τις 12.30 μ.μ. Η έκθεση αυτή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, συνδιοργανώνεται με φορείς που στην καθημερινότητα τους αγωνίζονται είτε επαγγελματικά είτε εθελοντικά για μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε έναν καλύτερο πλανήτη.

Διαβάστε περισσότερα: 5 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 
Εργατική ΠρωτομαγιάΤην πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου. Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη.

Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".

Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.

Διαβάστε περισσότερα: Εργατική Πρωτομαγιά
ΤΖΟΝ ΜΙΛΝΟΡΟ αμερικανός μαθηματικός Τζον Μίλνορ βραβεύεται για το 2011 με το Βραβείο Άμπελ, το αποκαλούμενο και «Νόμπελ Μαθηματικών», όπως ανακοίνωσε η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών, σύμφωνα με την οποία ο 80χρονος σήμερα επιστήμων βραβεύεται για «τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις του στην τοπολογία, την γεωμετρία και την άλγεβρα», δηλαδή σε όλο το φάσμα των μαθηματικών, ένα ασυνήθιστο επίτευγμα.

Πάνω από όλα, ο Μίλνορ έγινε διάσημος όταν ανακάλυψε ότι υπάρχουν σφαίρες σε επτά διαστάσεις, πολύ διαφορετικές από αυτές με τις οποίες παίζουμε ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Πάντως, μην προσπαθήστε να φανταστείτε τέτοιες «εξωτικές» σφαίρες!

Το βραβείο Άμπελ, που απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2003 και γρήγορα απέκτησε «στάτους» ισοδύναμο με Νόμπελ μεταξύ των μαθηματικών, συνοδεύεται από το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων περίπου. Η τελετή απονομής θα γίνει στο Όσλο στις 24 Μαϊου και το βραβείο θα απονείμει ο νορβηγός βασιλιάς Χάραλντ, σύμφωνα με το "Science", το "Nature" και το "New Scientist". Το βραβείο Άμπελ πήρε το όνομα του Νορβηγού μαθηματικού του 19ου αιώνα Νιλς Χένρικ Άμπελ, ο οποίος ανακάλυψε τη θεωρία ομάδων μαζί με τον Τσέχο μαθηματικό Φράντιζεκ Βολφ.

Ο Μίλνορ, ειδικός στην τοπολογία και τη θεωρία των δυναμικών συστημάτων, αλλά επίσης στην θεωρία παιγνίων, την θεωρία ομάδων και την θεωρία των αριθμών, διδάσκει στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Επιστημών του πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε περισσότερα: Στον Τζον Μίλνορ το «Νόμπελ Μαθηματικών» 

Safe Line Γραμμή Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

Το ανεκδοτάκι

Αστείο ανέκδοτο της κρίσης:

Τι εθνικότητας είναι ο Αδάμ και η Εύα;

Ένας Γερμανός, ένας Γάλλος, ένας Άγγλος και ένας Έλληνας σχολιάζουν έναν πίνακα του Αδάμ  και της  Εύας  που βρίσκονται Παράδεισο?
Ο Γερμανός λέει: ? Κοιτάξτε την τελειότητα στα σώματα: εκείνη ψηλή και ευκίνητη, εκείνος μ? αυτό το αθλητικό κορμί, τους καλογυμνασμένους μύες? Πρέπει να είναι Γερμανοί.
Αμέσως, ο Γάλλος αντέδρασε: ? Δεν το πιστεύω, είναι ξεκάθαρος ο ερωτισμός που εκλύεται και από τις δυο φιγούρες? Εκείνη τόσο θηλυκή? Αυτός τόσο ανδροπρεπής? Γνωρίζουν ότι σύντομα θα έλθει ο πειρασμός? Πρέπει να είναι Γάλλοι.
Κουνώντας αρνητικά το κεφάλι ο Άγγλος σχολιάζει: ? Παρατηρείστε? Την ηρεμία στα πρόσωπά τους, την λεπτότητα στη στάση τους, την νηφαλιότητα της κίνησης. Μόνο Άγγλοι μπορεί να είναι. Μετά από μερικές στιγμές συγκέντρωσης..
Και ο Έλληνας φώναξε: ? Δεν συμφωνώ. Κοιτάξτε καλά: Ο Αδάμ ξεβράκωτος και οι δύο ξυπόλητοι, κοιμούνται κάτω από ένα δένδρο, έχουν μόνο ένα μήλο για να φάνε, δεν διαμαρτύρονται και επιπλέον οι βλάκες πιστεύουν ότι είναι στον Παράδεισο. Είναι σίγουρα Έλληνες!!!