11o Γυμνάσιο
Ηρακλείου Κρήτης

Είσοδος μελών

Τηλεκπαίδευση

webexmeetings

Επισκέπτες online...

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 13 επισκέπτες και κανένα μέλος
Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 39ου Πανελλήνιου/ 67ου Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών (Europe at School)*. Μαθητές από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν με γραπτό δοκίμιο, λογοτεχνικό κείμενο, ταινία μικρού μήκους, μουσικό κομμάτι, ζωγραφική κ.ά σε έναν διαγωνισμό που έφερε τον τίτλο «Διαδρομές Πολιτισμού».

Ειδικότερα για το θέμα της γραπτής εργασίας ήταν «Ο Πολιτισμός στο σημερινό διαδραστικό και παγκοσμιοποιημένο κόσμο συνδέεται στενά με τις τεχνολογίες αιχμής. Μελετήστε την τοπική σας πολιτιστική κληρονομιά και προτείνετε σύγχρονους καινοτόμους τρόπους ανάδειξης και προστασίας της με σεβασμό στο χώρο και στο φυσικό περιβάλλον».

Ανάμεσα στις δημιουργίες των μαθητών ξεχώρισε και βραβεύτηκε το ποίημα της Ευαγγελίας Κουβίδη, μαθήτριας της Α΄ Τάξης, με τίτλο «Απρόσμενη Συνάντηση». Το ποίημα είναι ένας φανταστικός διάλογος σε έμμετρους ομοιοκατάληκτους στίχους ανάμεσα σε μία μαθήτρια την εποχή της υγειονομικής κρίσης και τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, για τα οποία έχει αναλάβει να συνθέσει μια εργασία. Τα τείχη διηγούνται την ιστορία τους και εμψυχώνουν την νεαρή μαθήτρια.

Η Ευαγγελία Κουβίδη αναφερόμενη στη διάκρισή της δήλωσε: “Η συγκεκριμένη εμπειρία, θα μου μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μου. Ήταν κάτι το οποίο δεν περίμενα ποτέ να μου συμβεί, ήταν η πρώτη φορά που έγραφα κάτι για μένα. Το να εκφράζεις τις σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου με την γραφή και να τα μοιράζεσαι μετά με τον υπόλοιπο κόσμο είναι υπέροχο και ακόμα πιο υπέροχο είναι όταν η προσπάθειά σου αναγνωρίζεται. Είμαι πάρα πολύ τυχερή που έτυχε να έχω δύο καταπληκτικές φιλολόγους, την κυρία Φιολιτάκη και την κυρία Χουρσάν που με παρότρυναν στο να μπω στην ομάδα της δημιουργικής γραφής και ακόμα περισσότερο που χωρίς κάποιο προσωπικό όφελος μου έδειξαν τόση αγάπη και με βοήθησαν τόσο πολύ στο να βρω τελικά το θάρρος να γράψω το συγκεκριμένο ποίημα. Θα τις θυμάμαι πάντα όπως και το σχολείο μου, που ελπίζω να προσφέρει και στο μέλλον στους μαθητές του ανάλογες εμπειρίες. Ευχαριστώ".

Η Δ/νση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου συγχαίρουν την μαθήτρια για την επιτυχία και τη διάκρισή της που έκλεισε με χαρούμενο τρόπο το 2020 και εύχονται για το νέο έτος υγεία, αγάπη, δημιουργικότητα και πρόοδο σε όλους τους μαθητές τους.

*Αποτελέσματα του διαγωνισμού στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών: https://aedegreece.wordpress.com/

Το βραβευμένο ποίημα της Ευαγγελίας ακολουθεί:

Απρόσμενη συνάντηση

Ήταν μία μαθήτρια που στο Ηράκλειο ζούσε

και  για τις εργασίες της όλο μελετούσε.

Σαν ήρθε ο κορονοϊός εκείνη στη στιγμή

κλείστηκε μέσα στο σπίτι μοναχή.

Βγήκε να πάρει αέρα στου Ηρακλείου τα τείχη,

αλλά ήρθε ένα email και της άλλαξε την τύχη!

Εργασία του σχολείου 

για τα τείχη του Ηρακλείου!

Καθόταν η μαθήτρια και το κεφάλι της κρατούσε.

Μα μια φωνούλα π’ άκουγε, αμέσως την ξυπνούσε.

“Άκουσε με, μπορώ να σε βοηθήσω,

αν μου δώσεις την ευκαιρία, θα στο αποδείξω.

Τα τείχη τα οποία εσύ κοιτάς

πριν από αιώνες θα μπορούσες να πατάς.

Βυζαντινοί τα έφτιαξαν το Χάνδακα να σώσουν

Σαρακηνοί κουρσάροι ήθελαν το Κάστρο να αλώσουν.

Οι Ενετοί τα έχτισαν στην τωρινή μορφή τους

τέσσερις αιώνες παρέμειναν στη κατοχή τους. 

Τα μακρινά τα πέλαγα εχθροί θα αρμενίσουν

οι Τούρκοι ήρθαν τελικά το Κάστρο να πατήσουν,

μια προδοσία τους βοήθησε και πέσανε τα τείχη

και τότε άλλαξε οριστικά του Ηρακλείου η τύχη.

Πέρασαν  χρόνια  και καιροί και αυτά φέρανε και άλλα...

Από την πύλη Παντοκράτορα ως του  Δερματά την σκάλα

και από την πύλη Βηθλεέμ ως την Καινούργια Πόρτα

την πόλη ομορφαίνουνε κι ακόμα στέκουν όρθια.

 Η μαθήτρια σαστίζει και το μυαλό της μαγνητίζει

 μία φωνή που δεν αναγνωρίζει.

“Ο Καζαντζάκης διάλεξε

σπίτι του να τα κάνει

να στέλνουν ένα μήνυμα

στα πέρατα του κόσμου

το μήνυμα της λευτεριάς

για όλους τους ανθρώπους.

<< Δεν ελπίζω τίποτα

Δεν φοβάμαι τίποτα

Είμαι λέφτερος>>.”

Η  μαθήτρια σηκώνεται και κίνησε να φύγει

μα κάτι πίσω την κρατά, μια αγωνία την πνίγει.

“Γιατί όλα αυτά τα λες εσύ σε μένα,

 όταν κι άλλοι μαθητές θέλουν να μάθουν από σένα;”

Η φωνούλα αποκρίνεται

και με σιγουριά της απευθύνεται.

“Για τα τείχη να μιλάς,

 να μάθεις να τα αγαπάς

να τιμάς το παρελθόν σου

για να χτίσεις το παρόν σου.

Την αλήθεια σου θα βρεις

στα τείχη πάνω όταν βγεις

κι όποια απορία την σκέψη σου βυθίσει

το απέραντο γαλάζιο θα σε καθοδηγήσει.

Όσα έμαθες σήμερα στα χαρτί να αποτυπώσεις,

και την ιστορία σου έτσι θα δικαιώσεις.”
Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη τα αποτελέσματα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου στο πλαίσιο του Επετειακού Έτους “Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020”. Πρώτος πανελλαδικά ανάμεσα στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου αναδείχτηκε ο μαθητής του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου, Λευτέρης Κόκκινος, μέλος της Ομάδας Δημιουργικής Γραφής, που λειτουργεί στο 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου από την σχολική χρονιά 2019-2020.

T       Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαθητικού με θέμα «Η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας 2.500 χρόνια μετά. Αποτιμούμε το δύο γεγονότα ως προς τη σημασία τους για τον σύγχρονο κόσμο και τον πολιτισμό» διεξήχθη στο πλαίσιο του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» και ήταν αφιερωμένος στη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας ποιήτριας και ακαδημαϊκού, Κικής Δημουλά. Στον ιδιαίτερα απαιτητικό αυτό διαγωνισμό ζητήθηκε από τους έφηβους μαθητές που διαγωνίστηκαν σε τρεις διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες - Β’ Λυκείου, Α΄ Λυκείου και Γ΄ Γυμνασίου με τα αντίστοιχα βραβεία για τον πρώτο κάθε κατηγορίας - να επιχειρηματολογήσουν και να τεκμηριώσουν την κομβική σημασία των μαχών αυτών για τον δυτικό πολιτισμό και την δημοκρατία. Τα δοκίμια των μαθητών που ξεχώρισαν από όλες τις Περιφέρειες της χώρας κρίθηκαν από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή με πρόεδρο τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη και μέλη διακεκριμένους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη το σχολικό έτος 2019-2020 και τα δοκίμια εξ αναβολής λόγω της υγειονομικής κρίσης κατατέθηκαν τον Οκτώβριο του 2020. Η Ομάδα Δημιουργικής Γραφής του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου, με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις φιλολόγους, Μαρία Φιολιτάκη και Χρυσή Χουρσάν, τόσο κατά την δια ζώσης όσο και κατά την εξ αποστάσεως διδασκαλία ασχολήθηκε εκτός από ποικίλα λογοτεχνικά είδη και με το δοκίμιο και όλη η ομάδα αισθάνεται υπερήφανη για μία εξαιρετική διάκριση, όπως αυτή του Λευτέρη Κόκκινου.

Όπως δήλωσε ο βραβευθείς μαθητής: “η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή του δοκιμίου ήταν μια διαδικασία άκρως δημιουργική και ωφέλιμη για μένα. Όταν ξεκίνησα την προσπάθειά μου, ήμουν επιφυλακτικός λόγω των υψηλών απαιτήσεων του διαγωνισμού. Καθώς όμως προχωρούσα, η επιθυμία μου να ανακαλύψω περισσότερες πτυχές των γεγονότων αυτών αυξανόταν συνεχώς. Μέσω της διαδικασίας της συγγραφής, μπόρεσα να δω τις μάχες αυτές από μία άλλη οπτική γωνία, να κατανοήσω τη βαθύτερη σημασία τους και να διδαχθώ από αυτές. Είμαι περήφανος που συμμετείχα στο διαγωνισμό και ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, το οποίο επιτελεί αξιέπαινο έργο σε πολλούς τομείς, το σχολείο μου καθώς και τις καθηγήτριες που με στήριξαν στην προσπάθειά μου.”

Η Δ/νση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου συγχαίρουν  θερμά τον μαθητή τους για την εξαιρετική του αυτή διάκρισή.
etwinning

Σαν σήμερα?

Γεννήθηκε η Maria Salomea Sk?odowska-Curie, (7 Νοεμβρίου 1867 - 4 Ιουλίου 1934). ?Ηταν Πολωνή φυσικός, χημικός και καθηγήτρια. Σε συνεργασία με τον σύζυγό της,

IMG 2494

 Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική και τη Χημεία . 'Ηταν η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, γνωστή επίσης ως Μαντάμ Κιουρί.

Με αφορμή τη βράβευση του Σχολείου μας με την Εθνική και την Ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας etwinning, για το έργο

?WOMEN WITH CONSCIENCE AND SCIENCE: MARIE 

CURIE LOOKING FOR e TWINNIO?

πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 04 Νοεμβρίου στον αύλειο χώρο του σχολείου μας και η βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στο έργο: 

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ ΑΝΝΑ
ΖΙΟΥ ΑΡΙΑΝΑ ΣΕΣΜΕΡΤΖΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΘΕΟΔΟΣΟΥΛΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΤΖΟΤΖΑ ΠΑΥΛΑ
ΚΑΛΑΙΤΖΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΑΚΑΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΤΑΡΤΖΟΓΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΔΗ ΜΑΡΙΝΑ-ΑΝΝΑ
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΧΑΙΡΕΤΗ ΙΩΑΝΝΑ
ΛΥΓΕΡΑΚΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΧΑΣΟΥΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΞΥΠΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΥΛΙΝΑ
ΛΑΖΟΥΤΑ ΑΝΤΖΕΛΙΚΑ ΣΕΧΟΥ ΜΙΧΑΕΛΑ
ΜΠΑΚΣ ΑΡΙΑΔΝΗ ΣΗΦΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ
ΣΑΚΑΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ ΧΑΡΟΝΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η_απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε από τη Διευθύντρια του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου κ. Αντωνία Κοκοτσάκη, τη Διευθύντρια του 13ου Λυκείου Ηρακλείου  κ. Κατερίνα Μικράκη και την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του έργου κ. Κυριακή Κυδωνιέως.

IMG 2492

Safe Line Γραμμή Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου