11o Γυμνάσιο
Ηρακλείου Κρήτης

Είσοδος μελών

Τηλεκπαίδευση

webexmeetings

Επισκέπτες online...

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 26 επισκέπτες και κανένα μέλος
Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής ομάδας 11ου Γυμνασίου

Σχολικό έτος 2021- 2022

 Τίτλος προγράμματος

" Μεγάλο κάστρο, πάρε ανάσα..." Η κραυγή αγωνίας μιας μεγαλούπολης σε καιρό πανδημίας."

 

Μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων με τη χρήση ΤΠΕ , online εφαρμογών καθώς και

εκπαιδευτικών επισκέψεων επιχειρήσαμε να γνωρίσουμε το πρόβλημα της πανδημίας

του Covid-19. Είδαμε το πρόβλημα ως ευκαιρία ...ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την αντίληψή μας για τη ζωή, ευκαιρία για αλλαγή του υπερκαταναλωτικού τρόπου ζωής μας, ευκαιρία για γνώση, για αλληλεγγύη, ευκαιρία να δώσουμε ξανά χώρο στη φύση... Διερευνήσαμε τις αιτίες που οδήγησαν στην πανδημία και αναζητήσαμε μέτρα και πρακτικές πρόληψης και διαχείρισης του προβλήματος ώστε να διασφαλιστεί η υγεία μας στο μέλλον!

Αποτυπώσαμε τα μηνύματά μας μέσα από δράσεις με σκοπό να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε στο θέμα της πανδημίας. Το συμπέρασμά μας: η προστασία της υγείας των ανθρώπων περνάει μέσα από την προστασία των οικοσυστημάτων , των φυσικών πόρων και των ζώων!

Η περιβαλλοντική ομάδα του Α3 και οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Αποστολάκη Σοφία, Βανταράκη Αντωνία, Δροσιά Αικατερίνη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://drive.google.com/file/d/1EOOoBm5u8uQgHoRyK78fUvg3Wm8eKMJ2/view
Αγαπητές/οί φίλες/οι,

Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε με χαρά ότι το σχολείο μας, 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, είναι ανάμεσα στα σχολεία  που πρόκειται να βραβευτούν πανελλαδικά με την Πράσινη Σημαία των Οικολογικών Σχολείων

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, εθνικός χειριστής του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου ΠΕ «Οικολογικά Σχολεία» και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, συντονιστικός φορέας του δικτύου, διοργανώνουν Διαδικτυακή Εκδήλωση Βράβευσης των σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και μαθητών που συμμετείχαν με επιτυχία στο Δίκτυο τα τελευταία έτη. Η Εκδήλωση Βράβευσης  θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 26 Φεβρουαρίου και ώρα 10:00 π.μ., και θα μεταδοθεί ζωντανά από το  κανάλι του youtube της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. 

Η ποικιλία των θεμάτων με τα οποία ασχοληθήκαμε, έδωσε την δυνατότητα στις μαθήτριες και στους μαθητές να προσεγγίσουν πολλά θέματα από την σκοπιά της προστασίας του πλανήτη, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Τα προγράμματα που εκπονήθηκαν διαπνέονται όχι μόνο από μεράκι, αγάπη και ενθουσιασμό αλλά και από πρωτότυπες και καινοτόμες προσεγγίσεις, από ποικίλες διδακτικές μεθόδους, με δραστηριότητες που πετυχαίνουν την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών πάνω στην αξία και τη συμβολή της φιλοπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς στη ζωή μας.  Αξίζει να σημειωθούν ιδιαίτερα οι συνεργασίες μας με πολύ μεγάλο αριθμό Φορέων, μεταξύ των οποίων – εκτός από τους εκπαιδευτικούς - είναι και φορείς διάδοσης των δραστηριοτήτων και δράσεων των ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ στο πλαίσιο του Διεθνούς  Δικτύου ECO SCHOOLS GLOBAL, καθώς και η χρήση των web2 εργαλείων - ειδικά την περίοδο που διανύουμε!

Συγχαίρουμε τους εκπαιδευτικούς Κοκοτσάκη Αντωνία ΠΕ05, Αθανασάκη Μαρία ΠΕ80,  Κυδωνιέως Κυριακή ΠΕ06, Πατσάκη Ιωάννη ΠΕ0401, Χρηστάκη Κλειώ ΠΕ08, Σχοιναράκη Ευαγγελία ΠΕ11, Φιλιππίδου Άννα ΠΕ02, Μπενέτου Σπυριδούλα ΠΕ02, Μπελενιώτη Παναγιώτη ΠΕ7901  Κωνσταντάκη Αντώνη ΠΕ0402 και τους μαθητές μας για τις προσπάθειες τους όλες αυτές τις χρονιές που συμμετείχαν με επιτυχία στις δράσεις και τις δραστηριότητες του Δικτύου, και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, όπου οι συνθήκες ήταν δύσκολες λόγω πανδημίας.

Φωτογραφικό υλικό που αναδεικνύει τις σημαντικές δραστηριότητες και δράσεις που έγιναν, καθώς και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών/τριών μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του 11ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ καθώς και στη σελίδα μας στο ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.

Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης - τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Σύλλογο Γονέων του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου, την Υπηρεσία Πρασίνου, το ΚΠΕ Αρχανών, το ΚΠΕ Βάμου, το Δήμο Χερσονήσου (Φράγμα Αποσελέμη & Διυλιστήριο Νερού), τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, την Αναπτυξιακή Κρήτης, την 4η ΤΟΜΥ Δήμου Ηρακλείου, την ομάδα αστικής οικολογίας της πόλης του Ηρακλείου Eco Voice, την περιβαλλοντική ομάδα Global Action Days, τον Εθελοντικό Οργανισμό για το Αστικό Περιβάλλον Ecocity, το Jane Goodall Institute, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων, το δίκτυο Bravo.Sustainablegreece2020, το Δίκτυο Open Schools For Open Societies για την Κλιματική Αλλαγή, το Ραδιοφωνικό Σταθμο Love Radio Crete 102,8 Fm, τη Συμβουλευτική Μονάδα Εφήβων ΚΕΘΕΑ Αριαδνη, 2ο Εκφε Ηρακλείου, τo Χαμόγελο του Παιδιού, το  Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης - Sea4all και το Συνεταιρισμό Αγγειοπλαστών Θραψανού "ΜΙΝΩΣ" ,για τη συνεργασία  και την πολύτιμη υποστήριξη  με στόχο την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

Με εκτίμηση, 

Η συντονίστρια του προγράμματος - Κυριακή Κυδωνιέως

Συνημμένα αρχεία:
Download this file (Διαδικτυακή Βράβευση.pdf)Διαδικτυακή Βράβευση.pdf214 kB    Το σχολείο μας το τρέχων σχολικό έτος 2020-2021 υλοποιεί το πρόγραμμα Crocus σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα Μπακαλάρου Χριστίνα. Το Πρόγραμμα Crocus είναι μια ιρλανδική πρωτοβουλία η οποία περιλαμβάνει επί του παρόντος αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός για το Ολοκαύτωμα στην Ιρλανδία (HETI) παρέχει κίτρινους βολβούς κρόκων για να φυτευτούν το φθινόπωρο εις μνήμη των ενάμιση εκατομμυρίων Εβραιόπουλων τα οποία χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα και των χιλιάδων άλλων παιδιών τα οποία ήταν θύματα των ναζιστικών θηριωδιών.

    Φυτεύσαμε, λοιπόν, κίτρινους κρόκους για να θυμόμαστε τα ενάμιση εκατομμύριο Εβραιόπουλα και τα χιλιάδες άλλα παιδιά που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα. Το κίτρινο χρώμα των λουλουδιών μας υπενθυμίζει τα κίτρινα αστέρια τα οποία ήταν αναγκασμένοι να φορούν οι Εβραίοι υπό τη ναζιστική κυριαρχία. Τα λουλούδια μας υπενθυμίζουν όλα τα παιδιά που χάθηκαν.

    Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα Crocus είναι ένας απτός τρόπος να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες μας το ζήτημα του Ολοκαυτώματος και να τους/τις ευαισθητοποιήσει σχετικά με τους κινδύνους του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Μαθαίνουν τη σημασία της ένταξης και του σεβασμού προς όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τις ειδικές ανάγκες, το σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

    Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά δολοφονήθηκαν από τους Ναζί, αλλά και πολλά επιβίωσαν. Τα περισσότερα από αυτά είναι πλέον παππούδες σήμερα. Κληροδότησαν τις ιστορίες τους στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Οι ιστορίες τους δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ. Πρέπει και εμείς να τις λέμε στα δικά μας παιδιά. Φυτεύουμε κίτρινους κρόκους για να θυμόμαστε τα παιδιά που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά δεν περνάνε στη λήθη, και η μνήμη τους και οι ιστορίες τους περνάνε στις επόμενες γενιές.

    Όταν οι κρόκοι ανθίζουν στην αρχή της άνοιξης, θυμόμαστε τα παιδιά που πέθαναν. Αλλά τα όμορφα λουλούδια μας υπενθυμίζουν επίσης ότι, ακόμη και μετά από τα πιο φριχτά γεγονότα, αρχίζει ξανά μια νέα ζωή και μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα από πριν. Τα λουλούδια μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχει ακόμη ομορφιά στον κόσμο και ελπίδα για το μέλλον μας. Το να φυτεύουμε τα λουλούδια είναι θλιβερό, αλλά είναι και ελπιδοφόρο.

    Τελικά ελπίζουμε ότι παιδιά από ολόκληρο τον κόσμο θα φυτέψουν κίτρινους κρόκους στη μνήμη όλων των παιδιών που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα.

 Viber 2021-03-17 08-42-33

Safe Line Γραμμή Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου