11o Γυμνάσιο
Ηρακλείου Κρήτης

Είσοδος μελών

Τηλεκπαίδευση

webexmeetings

Επισκέπτες online...

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 4 επισκέπτες και κανένα μέλος




ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

    ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Πριν 21 μέρες γιορτάσαμε την επέτειο της αντίστασης της Ελλάδας ενάντια στη Γερμανική Κατοχή(1940-1944). Σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος(1967-1974).Τι μεσολάβησε άραγε στο διάστημα αυτό; Ποιοι παράγοντες ευνόησαν την επιβολή δικτατορίας στη χώρα μας; Γιατί εξεγέρθηκαν οι φοιτητές το 1973; Μια ενδεικτική, σύντομη αναδρομή στα γεγονότα εκείνης της περιόδου είναι τα παρακάτω.

Μετά τη Γερμανική Κατοχή επανήλθε ο βασιλιάς Γεώργιος Β' στην Ελλάδα και επικράτησε το Λαικό Κόμμα , δηλαδή η φιλοβασιλική παράταξη. Η παράταξη αυτή εξαπέλυσε μια χωρίς προηγούμενο τρομοκρατία (φυλακίσεις, βασανιστήρια, εξορίες)κατά των αντιπάλων της και κυρίως κατά των αντιστασιακών του Ε.Α.Μ.* Έτσι, άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος(1946-1949) , ένας άγριος αδελφοκτόνος αγώνας μεταξύ βασιλοφρόνων και κομμουνιστών. Στον πόλεμο αυτό οι Η.Π.Α. **ανέλαβαν το ρόλο του «προστάτη» της Ελλάδας , ώστε να «σωθεί η Δημοκρατία» και να αποτραπεί ο κομμουνιστικός κίνδυνος.

Με την παρέμβαση των Η.Π.Α. έληξε ο Εμφύλιος αλλά και επικράτησαν οι συντηρητικοί και φιλοβασιλικοί της Δεξιάς παράταξης. Η Δεξιά κυριάρχησε στην πολιτική ζωή μέχρι το 1963 χάρη α) στην αμερικανική υποστήριξη, β) στη βία και νοθεία που εφάρμοζαν στις εκλογές και γ) στην παθητικότητα του λαού που είχε κουραστεί από την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Το πολίτευμα επιφανειακά έμενε μια "βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία", αλλά στην πραγματικότητα η εξουσία περνούσε στα χέρια του λεγόμενου "παρακράτους της Δεξιάς" όπου ο βασιλιάς και το περιβάλλον του, ο στρατός-εξαρτημένος από τις Η.Π.Α.- και διάφορες μυστικές οργανώσεις, όπως ο ΙΔΕΑ , δρούσαν έξω από κάθε έλεγχο του επίσημου κράτους. Αποκορύφωμα της δράσης του παρακράτους ήταν η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, βουλευτή της αριστερής παράταξης. Με τη δολοφονία αυτή προσπάθησε το παρακράτος να αναχαιτίσει την επιρροή που αποκτούσαν ολοένα τα τελευταία χρόνια οι παλιοί αντιστασιακοί, οι φιλελεύθεροι, οι αριστεροί, οι σοσιαλιστές και γενικά τα προοδευτικά στοιχεία της χώρας. Φιλελεύθερους και μετριοπαθείς πολιτικούς κυρίως περιείχε η "Ενωση Κέντρου", δηλαδή το κόμμα του Γεωργίου Παπανδρέου.

Με τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη η Δεξιά έχασε κάθε υπόληψη στο λαό και οι προοδευτικές δυνάμεις κέρδισαν έδαφος. Το 1964, στις εκλογές η παράταξη του Γεωργίου Παπανδρέου κέρδισε με 52,7 % . Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού ένιωσε ανακούφιση. Μα όχι δυστυχώς για πολύ. Η απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, η επαναφορά πολιτικών προσφύγων και κυρίως η υποστήριξη των Κυπρίων από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου προκάλεσαν την πτώση της. Οι Κύπριοι τότε αντιδρούσαν στη θέληση των Βρετανών να μείνει η Κύπρος αποικία τους. Ο Γ. Παπανδρέου αντιδρούσε στην πολιτική των Η.Π.Α. που είχαν κοινή πολιτική με τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Βασιλιάς Κων/νος ο Β΄ επιχείρησε να επιβληθεί στον Παπανδρέου. Εκείνος αντιστάθηκε. Τότε ο βασιλιάς κατέστρωσε το μεγάλο του σχέδιο: θα έπαιρνε με το μέρος του , με ύπουλες μεθόδους , βουλευτές του Παπανδρέου και θα σχημάτιζε δική του κυβέρνηση. ΄Ετσι προκάλεσε τη λεγόμενη αποστασία του 1965: (βουλευτές της Εν. Κέντρου, όπως ο Κων. Μητσοτάκης, ο Στεφ. Στεφανόπουλος, ο Παν. Κανελλόπουλος κ.α. αποστάτησαν από το Κόμμα εξυπηρετώντας τα βασιλικά σχέδια). Στις 15 Ιουλίου 1965 ο Γ. Π Παπανδρέου παραιτήθηκε. Ακολούθησαν ταραχές μεγάλες, γιατί ο λαός υποστήριζε με πάθος το « Γέρο της Δημοκρατίας».

Η β΄ φάση του σχεδίου του Βασιλιά ήταν το στρατιωτικό πραξικόπημα:το σχέδιο «Προμηθεύς». Ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού βασιλόφρονες θα επέβαλλαν το στρατιωτικό νόμο για να «σώσουν» την Ελλάδα από το χάος που οι ίδιοι προκάλεσαν. Πρόλαβαν όμως άλλοι, κατώτεροι αξιωματικοί, να πραγματοποιήσουν το δικό τους «Προμηθέα» και να «σώσουν την Ελλάδα». ΄Ετσι, στις 21 Απριλίου 1967, οι συνταγματάρχες, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός και Ιωάννης Μακαρέζος επέβαλαν στρατιωτική δικτατορία στη χώρα μας για επτά χρόνια.

Η δικτατορία του Παπαδόπουλου και αργότερα του Ιωαννίδη, το 1973, μόνο συμφορές και δεινά επισώρευσαν στο έθνος. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, αυτοί στερέωσαν για τα καλά την οικονομική και πολιτική εξάρτηση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, αυτοί στέρησαν από το λαό την ελευθερία, αυτοί γέμισαν τα ξερονήσια και τις φυλακές με αντιστασιακούς, φιλελεύθερους αγωνιστές.

Γι΄αυτό η γιορτή αυτή αποκτά νόημα. Για να μαθαίνουμε, για να θυμόμαστε, για να φυλάμε τη δημοκρατία μας σαν κόρη οφθαλμού.

Υποσημειώσεις

* ΕΑΜ= Εθνικό απελευθερωτικό μέτωπο . Ένωση κομμουνιστικών, σοσιαλιστικών κομμάτων με σκοπό α) την αντίσταση κατά των γερμανών κατακτητών, β) τη διεκδίκηση της εξουσίας μετά την απελευθέρωση.

** Η.Π.Α.(ή Ε.Π.Α.)= Ηνωμένες(ή Ενωμένες Πολιτείες Αμερικής)

ΜΑΡΙΑ ΦΟΥΡΦΗ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Safe Line Γραμμή Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου