11o Γυμνάσιο
Ηρακλείου Κρήτης

Είσοδος μελών

Τηλεκπαίδευση

webexmeetings

Επισκέπτες online...

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 34 επισκέπτες και κανένα μέλος

Σχολικές εορτές
IMG 8340a«Της Ελλάδος τα παιδιά» στο 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου γιόρτασαν και φέτος το Έπος του 1940 όπως αρμόζει στην Εθνική μας εορτή. Ομιλίες, θεατρικά δρώμενα και οπτικοακουστικό υλικό ζωντάνεψαν βιωματικά τον Αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία της πατρίδα μας.

Ευχαριστούμε θερμά τον σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. κ. Ειρηναίο που μας τίμησε με την παρουσία του στη γιορτή μας. Ευχαριστούμε επίσης, ως μέλη της θεατρικής ομάδας που επιμελήθηκε τη γιορτή την Υπεύθυνη εκπαιδευτικό κα Φιλιππίδου Άννα, τη Διευθύντρια, κα Κοκοτσάκη Α., την Υποδιευθύντρια, κα Αθανασάκη Μ., για την έμπρακτη συμπαράστασή τους, τους καθηγητές που βοήθησαν και τους γονείς που παραβρέθηκαν στη γιορτή.  

IMG 8337a

Για περισότερες φωτογραφίες πατήστε τον παραάτω σύνδεσμο

foto

 
arithmos-p

"Οι μαθητές της Β΄ τάξης του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου, σήμερα 14 Μαρτίου, πιστοί και φέτος στο ραντεβού τους, γιόρτασαν τα γενέθλια της μαθηματικής σταθερά π=3,14? Ο εορτασμός της ημέρας του «π» καθιερώθηκε το 1988 από τον Larry Shaw στο Φρανσίσκο. Γιορτάζεται δε, με την ?.κατανάλωση στρογγυλών πιτών επειδή στα αγγλικά το ελληνικό γράμμα π θυμίζει την αγγλική λέξη pie (πίτα) η οποία προσφέρεται ως «πάι». Έτσι και οι μαθητές μας διοργάνωσαν μια γιορτή με ποικίλες δραστηριότητες όπως κυνήγι κρυμμένου μαθηματικού θησαυρού, επιδαπέδιου φιδάκι, θεατρικά δρώμενα, τραγούδια και ?πίτες αφιερωμένες στον αριθμό π.

Με απλά λόγια τι είναι το π;

Τι είναι όμως ο αριθμός αυτός, πως προκύπτει; Μετρήστε το μήκος οποιουδήποτε κύκλου δηλαδή την περιφέρειά του. Μετά μετρήστε τη διάμετρο του. Διαιρέστε . την περιφέρειά με τη διάμετρο. Το αποτέλεσμα είναι 3,14159?? Στο ίδιο αποτέλεσμα θα καταλήξετε για οποιονδήποτε κύκλο και αν σχεδιάσετε!!!!!
Ο αριθμός αυτός είναι η πρώτη παγκόσμια σταθερά που ανακαλύφθηκε ποτέ!!

Η εύρεση της ακριβούς τιμής του είναι αδύνατη, διότι τα δεκαδικά ψηφία που συνεχίζονται επ? άπειρον. Ένας υπερυπολογιστής στο Τόκιο υπολόγισε περισσότερα από 3.1 τρισεκατομμύρια ψηφία του π.  Δεν μπόρεσε παρ? όλα αυτά να φθάσει ως το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο, γιατί, όπως γνωρίζουν όλοι οι μαθηματικοί, αυτό βρίσκεται κάπου πέρα από το άπειρο, σε ένα μέρος όπου φθάνουν μόνο στα όνειρά τους. Επειδή, όπως έχουμε αναφέρει τα ψηφία της σταθεράς είναι άπειρα, για το λόγο αυτό έχουν φτιαχτεί διάφοροι μνημονικοί κανόνες για την απομνημόνευση τουλάχιστον των πρώτων λίγων δεκαδικών ψηφίων της. Έτσι σε πολλές γλώσσες θα συναντήσει κανείς στιχάκια στα οποία ο αριθμός των γραμμάτων κάθε λέξης συμπίπτει με τα πρώτα δεκαδικά ψηφία του π.

π2

π1
ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

 

 

Και φέτος  στο σχολείο μας τιμήσαμε τον ερχομό των Χριστουγέννων  δεόντως, με μιαν ακόμη θεατρική παράσταση! 
Αυτή την φορά αντλήσαμε έμπνευση από την λογοτεχνική μας παράδοση. Διασκευάσαμε και συνδυάσαμε δυο διηγήματα, " Τα Δώρα "   του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και  " Ο Γιάννης ο βλογημένος " του Φώτη Κόντογλου. Οι "  ηθοποιοί " μας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και ελπίζουμε ότι μέσα από την θεατρική συγκίνηση μεταδώσαμε ένα  αυθεντικό βίωμα των Χριστουγέννων, όπως αυτό υπάρχει στην ορθόδοξη παράδοση μας. 

Ευχαριστούμε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. κ. Ειρηναίο που και φέτος ήταν κοντά μας, προσφέροντας μας την ευλογία του και τον θεολόγο μας  Κ. Ρουσσάκη που εύστοχα πρότεινε τα δυο διηγήματα. 

Θερμά συγχαρητήρια στην φιλόλογο κα Φιλιππίδου Άννα που διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία τη θεατρική αυτή παράσταση. 

 

 

 Χρόνια Πολλά   Καλή Χρονιά

 

 

xrst1

 

 

 

xrist2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

για περισσότερες φωτογραφίες πατηστε στον παρακάτω σύνδεσμο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2018

και για να απολαύσετε το θεατρικό πατήστε ΕΔΩ.

Safe Line Γραμμή Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

Το ανεκδοτάκι