11o Γυμνάσιο
Ηρακλείου Κρήτης

Είσοδος μελών

Τηλεκπαίδευση

webexmeetings

Επισκέπτες online...

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 58 επισκέπτες και κανένα μέλος

Erasmus+
 Roum2

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου μετακινήθηκαν στη Ρουμανία, στο Skoala Zimnaziala Nr3 στην πόλη Ζimnicea, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+ με τίτλο Littlestepsmakeabigdifference. Togetherwecareforourhome. Στη συνάντηση συμμετείχαν 6 μαθητές και 3 εκπαιδευτικοί από κάθε σχολείο των συνεργατών χωρών.

Στην εναρκτήρια γιορτή καλωσορίσματος, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της χώρας, της πόλης και του σχολείου, αλλά και παραδοσιακών χορών της Ρουμανίας από τους μικρούς μαθητές. Στο σχολείο που μας φιλοξένησε, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πληθώρα δραστηριοτήτων: Στην αυλή του σχολείου έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας και χωρίστηκαν σε διεθνείς ομάδες ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκαν στο εργαστήριο πληροφορικής και δουλέψαν στην εκπαιδευτική πλατφόρμα e-twinning. Επιπλέον οι ομάδες κάθε χώρας προετοίμασαν μια παρουσίαση σχετικά με την πρόοδό τους στο πρόγραμμα.

Η εκπαιδευτικός του Ρουμάνικου σχολείου, Mihaela T?n?sescu, σε συνεργασία με τους καθηγητές της βιολογίας πραγματοποίησαν μάθημα για την υγιεινή διατροφή και το πώς μπορούν οι μαθητές να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Το μάθημα ολοκληρώθηκε με υπαίθριες δραστηριότητες και άθληση στις εγκαταστάσεις της σχολικής κατασκήνωσης Dun?ricaστις όχθες του Δούναβη.

Το εργαστήριο όμως που πραγματικά ενθουσίασε τους μαθητές ήταν παρακολούθηση της γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο μπισκότων της εταιρίας InterAgro καθώς και το εργαστήριο κουζίνας με στόχο την παρασκευή υγιεινών σνακ. Η παρουσίαση ξεκίνησε με οκτώ κορυφαίες συμβουλές για σωστή διατροφή και στη συνέχεια δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα τρόφιμα, προκειμένου οι μαθητές να κατανοήσουν τη σύστασή τους. Ακολούθησαν φύλλα δραστηριοτήτων, οι μαθητές συμπλήρωσαν τους δικούς τους πίνακες σχετικά με τη διατροφή τους και συζήτησαν παραδείγματα για το μενού μιας ημέρας. Τα εργαστήρια αυτά πραγματοποιήθηκαν από μαθητές και απευθύνονταν σε μαθητές, με στόχο να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους και την αυτοεκτίμησή τους και να φέρουν καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα.

Όλοι οι μαθητές μετέφεραν επίσης τις ιδέες τους σχετικά με το θέμα "Υγιεινός τρόπος ζωής" και παρουσίασαν τις δικές τους ιδέες για υγιεινή διατροφή και υγιεινά γεύματα. Όλες οι ιδέες και το υλικό που συγκεντρώθηκε από τους μαθητές εταίρους, βρίσκεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του έργου στο Twinspace, καθώς και αντιπροσωπευτικά βίντεο και φωτογραφίες από την κινητικότητα στη Ρουμανία έχουν αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα του σχολείου μας.

Οι μαθητές, μέσα σε πολυπολιτισμικές ομάδες, συζήτησαν, συμφώνησαν και δεσμεύτηκαν για τον τρόπο καταμέτρησης των αλλαγών στη διατροφή τους για τους επόμενους δύο μήνες. Οι σχολικές αρχές και οι εκπρόσωποι εκπαιδευτικοί, παρακολούθησαν αυτά τα εργαστήρια για να βοηθήσουν στην υλοποίηση των ιδεών αυτών στα σχολεία τους.

Οι συναντήσεις των συντονιστών έλαβαν χώρα μετά από τα εργαστήρια των μαθητών για να συζητήσουν και να αξιολογήσουν το έργο, να λάβουν ανατροφοδότηση από ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις και να προετοιμαστούν για το επόμενο βήμα στην επιτυχή υλοποίηση του έργου. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τις τοπικές αρχές για να συζητηθεί το ίδιο το έργο, καθώς και θέματα εκπαίδευσης στη χώρα υποδοχής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχαμε επίσης πλούσιο Πολιτιστικό πρόγραμμα και εκδρομές που περιλάμβανε την επίσκεψή μας στο Κτίριο του Κοινοβουλίου, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της Ρουμανίας, το οποίο δεν αποτελεί απλώς ένα μνημείο, ένα αξιοθέατο, αλλά εκτός από Κοινοβούλιο χρησιμοποιείται και ως χώρος πολλών και ποικίλων εκδηλώσεων. Η ξενάγησή μας συνεχίστηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας GrigoreAntipa στο Βουκουρέστι, στο κάστρο Pele?s, ένα από τα ωραιότερα παλάτια των Βαλκανίων, μαγικό σαν παραμύθι, και στον φημισμένο και επιβλητικό πύργο του Κόμη Δράκουλα στο Bran, σε Καθολικούς και Ορθόδοξους ναούς του Βουκουρεστίου και στο Μουσείο Χωριό όπου αυθεντικά σπίτια από όλες τις περιοχές της Ρουμανίας βρίσκονται συγκεντρωμένα στο Herastrau Park, στο Εθνικό πάρκο της Ρουμανίας, δίπλα στη λίμνη !

Μετά τη συνάντηση στη Ρουμανία, τα σχολεία συνεργάτες θα συνεργάζονται με όλους τους μαθητές στα σχολεία τους προκειμένου να εφαρμόσουν το πρόγραμμα «Φροντίδα των τροφίμων» για το επόμενο διάστημα των δύο μηνών.

Τα εργαστήρια που παρακολούθησαν οι μαθητές για την υγιεινή διατροφή - ως μέρος ενός τόσο ευρέος θεματικού άξονα με θέμα «Υγιεινή διαβίωση» σύμφωνα με τους 17 στόχους του Ο.Η.Ε. για τη Βιώσιμη ανάπτυξη, έδωσαν την ευκαιρία στους νέους να εδραιώσουν στη σκέψη τους τη σύνδεση μεταξύ ενός υγιούς περιβάλλοντος και μιας υγιούς ζωής. Να συνδυάσουν το γεγονός πως ότι είναι καλό για μας είναι καλό και για το περιβάλλον και ότι μια περιβαλλοντικά βιώσιμη διατροφή είναι επίσης μια υγιεινή διατροφή.

Συναντηθήκαμε με σχολικές αρχές και διευθυντές, δώσαμε φωνή και συζητήσαμε για τη σπουδαιότητα των τοπικών βιολογικών προϊόντων και πώς μπορούμε ως μέλη των οικολογικών ομάδων να βοηθήσαμε τα σχολεία να βελτιώσουν τα μενού στα κυλικεία τους.

Συνοψίζοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι ανταλλαγές μέσω του προγράμματος Erasmus+ επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να μάθουν για άλλους πολιτισμούς και χώρες, να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Οι δεξιότητες επικοινωνίας στην αγγλική γλώσσα αλλά και ο ψηφιακός γραμματισμός βελτιώνονται. Σημαντικό ρόλο έχουν και οι γονείς των μαθητών που λαμβάνουν μέρος στην ανταλλαγή, καθώς συμμετέχουν ενεργά στον προγραμματισμό των συνεδριάσεων και στην υποστήριξη όλων των δραστηριοτήτων του έργου. Χάρη στις επισκέψεις και στις ανταλλαγές μαθητών, τα σχολεία και οι τοπικές κοινωνίες μας μετατρέπονται σε μια μεγάλη κοινότητα που προσφέρει την ευκαιρία να συναντήσουμε, να μάθουμε και να ανοίξουμε την πόρτα σε άλλους πολιτισμούς, με φιλοξενία και ανοχή. Η κινητικότητα στο εξωτερικό ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους μαθητές, καθώς απέκτησαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν και να πιστεύουν στις δικές τους ευκαιρίες χάρη στην ενεργό μάθηση. Οι εκπαιδευτικοί κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλότερες επαγγελματικές ικανότητες και θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν στη διδακτική πράξη και σε μελλοντικά προγράμματα.

Roum1

 

 

Για περισσότερες φωτογραφίες ή video  κάντε κλίκ στους παρακάτω συνδέσμους:   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ , video

 

 
ergo
Επίσκεψη στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο στις αρχές του Δεκεμβρίου είναι το έπαθλο του 1ου βραβείου που απέσπασε η μαθήτριά μας της Γ' τάξης Τσακαλάκη Μαρία στον μαθητικό διαγωνισμό κάρτας του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA3 της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης  με τίτλο « Adapting Learning in Inclusive Communities and Enviironment » στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας και που θέμα έχει την ανάπτυξη δεξιοτήτων θετικής κοινωνικής συμπεριφοράς.
Η κάρτα  είχε τίτλο Solidarity now! Αλληλεγγύη τώρα! και ήταν εμπνευσμένη από τους κατατρεγμένους πρόσφυγες της Συρίας!
Θερμά συγχαρητήρια στη μαθήτρια και στους εκπαιδευτικούς της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος που αποτελείται από τη Διευθύντρια Κοκοτσάκη Αντωνία, Αθανασάκη Μαρία,Υποδιευθύντρια και Σηφάκη Αικατερίνη, εκπαιδευτικό πληροφορικής. 
 Επίσης, ευχαριστούμε πολύ την Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΠΔΕ Κρήτης, Αρετή Βουράκη για την πολύτιμη βοήθεια της και καθοδήγηση!
foto al

Council of Europe logo 2013 
norvigia1

Άλλη μια ξεχωριστή εμπειρία αποδείχτηκε η μετακίνηση των επτά μαθητών και μαθητριών και των τριών καθηγητριών-συνοδών του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου στο Stavanger της Νορβηγίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + με τίτλο ?Explore the World. Inspire yourself? από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2019.

Μετά την Ρώμη, την Κρακοβία και την Lubcza της Πολωνίας σειρά είχε το γραφικό Stavanger της Νορβηγίας με το εμπορικό λιμάνι, τα μεγάλα πάρκα, την παλιά πόλη με τα λευκά ξύλινα σπιτάκια, τις εντυπωσιακές πολύχρωμες γειτονιές, τα μοντέρνα γκράφιτι που στολίζουν ολόκληρη την πόλη, τους ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους καθώς και τη μαγευτική φύση με τα χαρακτηριστικά φιόρδ και τα μεγαλοπρεπή βουνά.

Επισκεφτήκαμε το Kristianslystskole, όπου μας καλωσόρισαν παρουσιάζοντας μας σύγχρονους χορούς και τραγούδια, διασκευές και στίχους από τους ίδιους τους μαθητές.

Μας ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου και είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τις παραδειγματικές του υποδομές και τον τρόπο λειτουργίας του.

Στο Vitenfabrikken στο Sandnes επισκεφτήκαμε το Μουσείο Επιστημών όπου εξερευνήσαμε με βιωματικό τρόπο τον κόσμο των μαθηματικών.

Στο Μουσείο Πετρελαίου μάθαμε την ιστορία της εξόρυξης και τη διαδικασία της διύλισης του πετρελαίου, που άλλαξε ριζικά την ζωή της πόλης και της χώρας, με τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που επέφερε.

Στη συνέχεια συναντήσαμε επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι μας έδωσαν πολλές πληροφορίες και απάντησαν στα ερωτήματα μας.

Σε μια ξενάγηση με τους Νορβηγούς εκπαιδευτικούς γνωρίσαμε τις ιδιαιτερότητες της πόλης. Μεταξύ άλλων επισκεφτήκαμε την παλιά πόλη, το μουσικό κέντρο συναυλιών του Stavanger και το λιμάνι.

Στην ανάβαση στο Preikestolen (Pulpitrock) με υψόμετρο 604 μ. και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες ξεπεράσαμε όλοι τους εαυτούς μας!

Φτιάξαμε ηλεκτρονικά βιβλιαράκια (e-books) με πληροφορίες για σημαντικούς επιστήμονες από κάθε χώρα.

Στην αποχαιρετιστήρια γιορτή δοκιμάσαμε νορβηγικά εδέσματα από τα χέρια των γονιών των μαθητών που μας φιλοξενούσαν.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι «τα προγράμματα Erasmus+ είναι μια χρυσή ευκαιρία για όποιον μπορέσει να την αξιοποιήσει» όπως χαρακτηριστικά είπε μαθητής μας, που συμμετείχε στη μετακίνηση αυτή.

«Η πολύτιμη εμπειρία των προγραμμάτων Erasmus+, δίνει τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς την μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουν φιλίες, να γνωρίσουν καινούργια μέρη και σταδιακά να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο.» τόνισαν η διευθύντρια του σχολείου, Αντωνία Κοκοτσάκη, η συντονίστρια του προγράμματος, Ευαγγελία Γιασσάκη και η καθηγήτρια-συνοδός, Χρυσή Χουρσάν.

IMG 20191004 134230

norvigia2